Про підрозділ

artomdzКафедра образотворчого мистецтва та дизайну Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка існує з 1995 р. і є однією з провідних в системі художнього-педагогічної освіти м. Києва.
Кафедра образотворчого мистецтва та дизайну є випусковою і відповідає за підготовку студентів за спеціальністю: «Образотворче мистецтво» та «Дизайн». Постійний склад високопрофесійних викладачів забезпечує якісну підготовку студентів освітньо кваліфікаційного рівня «бакалавр», «спеціаліст» та «магістр». Головним завданням, що стоїть перед професорсько-викладацьким складом кафедри є формування творчого, активного, високопрофесійного, освіченого, толерантного, сучасного фахівця, здатного бачити, розуміти і творити красу.
Навчальний план спеціальності «Образотворче мистецтво» містить комплексний цикл теоретичних та практичних дисциплін: фундаментальні дисципліни з історії України, філософії, соціології, педагогіки, психології, культурології, релігієзнавства, народознавства та фольклору України та ін., професійно-орієнтовані дисципліни: рисунок, живопис, скульптура, графіка, декоративно-прикладне мистецтво, олійний живопис, методика викладання образотворчого мистецтва, комп’ютерна графіка і дизайн, дизайн інтер’єру та ін.
dypzao01Студенти спеціальності «Образотворче мистецтво» оволодівають майстерністю вчителя під час навчальних практик: психолого-педагогічних, виробничих, педагогічних (в школі та літніх таборах); художньо-творчих (робота на пленері) та музейних.
Після закінчення навчання випускники отримують «потрійну» кваліфікацію: вчитель образотворчого мистецтва, етики, естетики та художньої культури.
Кафедру образотворчого мистецтва та дизайну можна визначити ще і як навчально-методичний центр вищої художньо-педагогічної підготовки, який не тільки виконує навчальну функцію, а й бере участь в підготовці та виданні підручників, посібників, програм та методичних розробок з естетичного виховання, образотворчого мистецтва для навчальних закладів м. Києва та України.
Викладацький склад кафедри відповідає за організацію та проведення олімпіад учнів 10 -11 класів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва з образотворчого мистецтва, конкурсу «Вчитель року» (номінація «Вчитель образотворчого мистецтва»). Науковці кафедри є членами фахових, науково-методичних комісій з образотворчого мистецтва Міністерства освіти і науки України, активно залучаються до розробки державних документів в галузі художньо-педагогічної освіти та щорічно до проведення Всеукраїнського конкурсу захисту наукових робіт учнів-членів Малої академії наук України.
З дня започаткування кафедри на ній успішно працюють талановиті, віддані своїй справі викладачі: В.І. Шпортько, Г.Т. Задніпряний, Н.А.Прохорова, В.І. Галіна. Більшість з них – члени Національної спілки художників України. Завідувач кафедри образотворчого мистецтва – Ю.Л.Афанасьєв, Доктор філософських наук, професор, академік АН ВО України, Відмінник освіти України.
Кращі дипломні роботи студентів та персональні виставки викладачів кафедри з великим успіхом демонструються у виставкових залах Київського міського будинку вчителя, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, приватних галереях м. Києва. Творчі роботи, як студентів, так і викладачів кафедри знаходяться у галереях, та приватних колекціях Німеччини, Швейцарії, Австрії, Великобританії, Чехії, Росії та інших країнах.
Викладачі кафедри співпрацюють з Гейдельбергською вищою педагогічною школою, Вальдорськими школами Швейцарії та Німеччини, науково-дослідними інститутами Академії педагогічних наук України та аналогічними кафедрами Херсонського національного університету, Одеського художньо-педагогічного факультету педагогічного університету та іншими.
Використовуючи інтерактивні технології навчання, студенти досконало вивчають предмети мистецтвознавчого циклу: історію світового образотворчого мистецтва та художньої культури, історію української культури, етику, естетику, психологію творчості, філософію культури та методики їх викладання. Родзинкою навчального плану є вивчення студентами таких предметів, як арттерапія, психологія кольору, евристика, методика викладання образотворчого мистецтва за Вальдорфською педагогікою. Семінари з Вальдорфської педагогіки стали для наших студентів постійно діючими, проводять їх кращі спеціалісти Європи – науковці та практики з Швейцарії та Німеччини Екхард та Брюнхільда Дьонгес, Кристоф Фуке, Едуард Хоссельберг, Міхаель Цех та інші.
Структурним підрозділом Київського університету імені Бориса Грінченка став Університетський коледж. З 2008 навчального року до лав студентів коледжу набиратимуть групи за спеціальністю «Образотворче мистецтво» та «Дизайн». Кращі студенти коледжу, після закінчення його продовжать своє навчання в Інституті дошкільної, початкової і мистецької освіти за спеціальністю «Образотворче мистецтво» та «Дизайн». Тож, із задоволенням можна відзначити, що в нашому університеті починає діяти наскрізна система навчання студентів: починаючи від випускників 9-х класів – до магістратури, а то й і до аспірантури.

​