Виробнича (педагогічна) практика 2024 – з любов’ю в кожному малюнку

30 квітня 2024 року на кафедрі образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка успішно завершилася виробнича (педагогічна) практика студентів третього курсу спеціальності «образотворче мистецтво та реставрація» (згідно цілей сталого розвитку (ЦСР 4: Якісна освіта, ЦСР 11: Сталий розвиток міст та спільнот, ЦСР 16: Мир, справедливість і міцні інституції, ЦСР 17: Партнерство заради досягнення цілей). Студентами керували доцент Братусь Іван Вікторович та старший викладач Погребнюк Яна Валеріївна.

Практика відбулася відповідно до Положення про проведення практики студентів Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, введеного в дію наказом від 30.11.2023 року № 755. Її метою було закріплення теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання. Вона була покликана формувати професійне вміння приймати самостійні рішення в певних виробничих умовах, оволодівати сучасними методами, формами організації, знаряддям праці в галузі майбутньої спеціальності.

Базами для проведення практики були такі заклади:

- Школа І-ІІІ ступеня № 182 (м. Київ б-р Ігоря Шамо, 17)

- Школа І-ІІІ № 84 (м. Київ, б-р Лесі Українки, 32-а)

- ФОП Ситник Ірина Володимирівна, приватна студія-майстерня живопису і рисунку «STIVIARTSTUDIO» (м. Київ, вул. Лейпцизька, 2/37, к.75 )

- Централізована система дитячо-юнацьких клубів Голосіївського району (м. Київ, вул. Васильківська 2-а)

- Дитяча художня школа № 3 Оболонського району міста Києва (м. Київ, просп. Оболонський 34/1)

- Гайсинська музична школа( художній відділ) (Вінницька область, м. Гайсин, вул. 1 Травня, 27)

- Гощанський академічний ліцей Рівненська область, смт. Гоща, вул. Незалежності, 21А)

- Ізяславський ліцей №5 імені О.П. Онищука (Хмельницька область, м. Ізяслав, вул. Незалежності, 4)

- Шаргородська школа мистецтв ім. М. Леонтовича (Вінницька область, Шаргородський район, м. Шаргород, вул. Героїв Майдану, 219)

Всі студенти продемонстрували високий рівень педагогічної майстерності. Протягом декількох тижнів студенти активно працювали над педагогічними проектами та практичними завданнями, що дозволило їм поглибити свої знання та навички у сфері мистецької освіти. Під час практики студенти отримали можливість працювати з різноманітними матеріалами, використовувати різні техніки задля збагачення внутрішнього світу учнів.

Практика проходила у творчій та плідній атмосфері, де кожен студент мав можливість реалізувати свої ідеї та виявити свій творчий потенціал. Наші студенти були підтримані педагогічними колективами та адміністраціями баз практики. Завершення виробничої (педагогічної) практики стало важливим кроком для молодих митців у їхній подальшій кар'єрі та професійному зростанні. Вони отримали цінний досвід та знання, які допоможуть їм у майбутньому задля реалізації своїх творчих ідей та проектів. Крім того, успішне завершення практики є свідченням високого рівеня підготовки студентів та якості освіти на кафедрі образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Підсумкова презентація результатів практики була проведена у вигляді Звітної конференції (онлайн, https://www.facebook.com/100063529630824/videos/923138352833796) . На ній студенти продемонстрували етапи проходження практики, особисті здобутки та роботи учнів. Це стало чудовою можливістю для них оцінити свою творчість та отримати відгуки та поради від колег та керівників з баз практики. Було продемонстровано вражаючий візуальний супровід – яскраві миті проведення занять, фінальні роботи учнів, непідробні емоції, високоякісний методичний матеріал тощо. Звітна документація практикантами розміщується в електронному курсі, що слугуватиме основою їх оцінки та створює безцінний фонд матеріалів педагогічних практик для наступних студентів і учнів.

Відзначимо, що успішне завершення практики є важливим досягненням не лише для студентів, але й для Університету в цілому, що підтверджує його високі стандарти навчання та підготовки фахівців у галузі образотворчого мистецтва. Частина учнів з баз практики висловили бажання навчатися в подальшому у стінах нашого Університету. Це і є одним з найбільш показових маркерів успіху практики. Все більш міцніє голос наших студентів – авторитет нашого Університету з кожним роком зростає. Примітно, що якісний розголос ми отримали не тільки у Києві – педагогічна робота була відмічена у регіонах і закордоном. Де б не перебували грінченківці – всюди ми отримуємо схвальні відгуки. Це дозволяє нам сміливо дивитися у майбутнє, долати карколомні обставини сьогодення та стверджувати наше славетне минуле.

Вітаємо з успішним закінченням практики! Бажаємо нових звершень!

30 квітня 2024 року