Тренінг з штучного інтелекту І. І. Коваленко для викладачів кафедри образотворчого мистецтва 23.02.2024 р.

23.02.2024 р. у межах заходів, спрямованих на розвиток цифрової компетентності професорсько-викладацького складу Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка відбувся тренінг завідувача кабінету НДЛ цифровізації освіти (Digitization of Education Research Lab) І. І. Коваленко «Використання мовних моделей за допомогою штучного інтелекту».

Навчання окремих викладачів основам генерування інформаційних довідок з мистецтва, мистецтвознавства, пошуку візуального ряду для презентацій за допомогою штучного інтелекту, озвучування лекцій для здобувачів відбувалося згідно цілей сталого розвитку (ЦСР 4: Якісна освіта. ЦСР 11: Сталий розвиток міст та спільнот. ЦСР 16: Мир, справедливість і міцні інституції. ЦСР 17: Партнерство заради досягнення цілей) вже вдруге, що впливатиме на підвищення кваліфікації за внутрішніми модулями Університету Грінченка.

На тренінгу, в рамках підвищення кваліфікації, організованому НДЛ цифровізації, що проводився на І. Шамо 18/2, були присутні: завідувач кафедри образотворчого мистецтва доктор мистецтвознавства, професор О. В. Школьна; кандидат мистецтвознавства, декан Факультету образотворчого мистецтва і дизайну, професор кафедри ОМ О. В. Ковальчук; заступник декана, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри декоративного мистецтва і реставрації В. І. Зайцева; заступник декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи, старший викладач кафедри ОМ, С. В. Стрельцова; кандидати мистецтвознавства, доценти кафедри ОМ О. В. Коновалова; І. В. Ситник, кандидат філологічних наук; доцент, доцент кафедри ОМ Братусь І. В.; старші викладачі кафедри ОМ: Є. Ю. Липовецька; Л. А. Бернат; Я. В. Погребнюк; викладач кафедри ОМ: Д. Ю. Качуровська; лаборант кафедри ДМР І. В. Малюк.

Присутні опановували пошукові інструменти мовних моделей, пов’язаних з бібліографією, запитами на створення довідково-енциклопедичних матеріалів, розв’язували питання відслідковування згенерованих за допомогою програм із штучним інтелектом текстів здобувачів, пробували працювати з візуальними першоджерелами, котрі можна поєднувати за допомогою ШІ, уточнювали інформацію з приводу можливостей, плюсів і мінусів використання інструментів ШІ для відтворення за допомогою голосу лекцій до власних презентацій.

Всі присутні висловили щиру подяку Ірині Іванівні Коваленко за надзвичайно корисний тренінг, можливість опанувати деякі інструменти ШІ, якими можна користуватися безоплатно, навчання розв’язувати у короткі терміни питання пошуку інформації за допомогою ШІ та власний саморозвиток в означеній царині. За результатами тренінгу викладачам були розіслані практичні завдання, спрямовані на засвоєння отриманих навичок і умінь щодо інструментів ШІ, по виконанню яких їм буде наданий сертифікат.