Вивчення історії Голокосту 26.01.2024 р.

26 січня 2024 року доцент кафедри образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Братусь Іван Вікторович взяв участь у XVII щорічному круглому столі "Українське суспільство і памʼять про Голокост: досвід сучасної війни проти України". Захід мав значне представництво – директор Українського центру вивчення історії Голокосту А. Подольський, Надзвичайний і Повноважений Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні М. Єґер, директор Гете-інституту в Україні Ф. Мюльталер, керівник проєкту «Вчимося пам’ятати», представник єврейської громади Дюссельдорфу М. Ріхтер та багато інших.

Вивчення Голокосту в Україні відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні свідомості та ідентичності суспільства. Пам'ять про трагедію Голокосту має нагадувати нам про наслідки расизму, антисемітизму та інших форм нетерпимості. Вивчення історії Голокосту допомагає усвідомити масштаби та жорстокість нацистської ідеології та її наслідки для людства. Знання про Голокост сприяє підтримці прав людини, толерантності та міжнаціонального миру. Важливо вивчати історію Голокосту, щоб уникнути повторення подібних злочинів у майбутньому.

Пам'ять про Голокост є невід'ємною частиною культурної спадщини України та світової історії. Історична правда про Голокост є ключовою для зміцнення демократичних цінностей та відповідальності перед минулим. Вивчення Голокосту сприяє формуванню критичного мислення та аналізу історичних подій. Розуміння причин та обставин Голокосту допомагає побудувати стійке суспільство, що відстоює гуманітарні цінності. Інформація про Голокост має навчати нас впізнавати та протидіяти будь-яким проявам нетерпимості та насильства.

Забезпечення вивчення Голокосту в освітніх програмах є запорукою того, що ми ніколи не зможемо забути трагедію та завжди будемо пам'ятати. Аналогія між Голокостом та сучасною війною в Україні підкреслює важливість недопущення масових порушень прав людини та геноциду в будь-яких обставинах. Події в України нагадують нам про небезпеку повтору подібних трагедій на теренах нашої Батьківщини.

Вивчення історії Голокосту надає нам знання та інструменти для уникнення повторення подібних страшних подій, включаючи конфлікти сучасності. Конференція допомагає консолідувати найновіше знання про проблеми у цій царині. Подібні знання відповідають цілям сталого розвитку нашого Університету. Саме всебічне осягнення проблем Голокосту дозволяє мріяти про ствердження у майбутньому для нашого народу миру і справедливості (ЦСР 11: Сталий розвиток міст та спільнот, ЦСР 16: Мир, справедливість і міцні інституції, ЦСР 17: Партнерство заради досягнення цілей). Ці цілі сталого розвитку якісно структурують отримання та розповсюдження історичної правди.