Відкриття персональної виставки «Живу…» аспірантки кафедри образотворчого мистецтва Ситник Ірини у Галереї «Митець» 24.10.2023 р.

24 жовтня 2023 року в київській Галереї Спілки художників України «Митець» за адресою: Велика Васильківська, 12, відбулося урочисте відкриття третьої персональної виставки колишньої аспірантки спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» кафедри образотворчого мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка, яка нещодавно захистила дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора філософії з цього шифру на тему «Творча діяльність Тетяни Яблонської у контексті культурно-мистецьких процесів середини ХХ – початку ХХІ століть» і чекає диплому.

Пройшов лише тиждень від попередньої знакової дати в житті Ірини Ситник і Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка, і київська інтелігенція знову була приємно вражена високим професійним рівнем нашої здобувачки, на цей раз творчим.

Порівняно з першими двома персональними виставками, перша з яких пройшла у Zavalnyi-Art-Center 2018 р., а друга була проведена в Музеї історії Києва 2020 р., пані Ірина приємно здивувала абсолютно новою стилістикою, кобальтовою палітрою барв, ніжними вальорами, мрійливими автопортретами, філософічним рівнем робіт.

Особливо впали у вічі всім присутнім незбагненно прекрасні автобіографічні образи рудоволосих красунь-«вуалехвостів», мотиви соковитих яблук-лохин, що, водночас бринять соком ягоди і її м’ясистої плоті, а з іншого – уособлюють царину саду земних насолод.

З-поміж представлених на виставці вибраних 32 творів 2018–2023 років, що віддзеркалювали особистісну траєкторію розвитку знаної художниці, педагога, викладача мистецьких дисциплін КУБГ і творчої майстерні «STIVI ART studio», непересічної мистецтвознавиці, увагу всіх присутніх особливо привертали праці останнього року, в яких індіго змішувалося з лазур’ю і пурпуровими відтінками благородних барв палітри.

Цей «королівський синій», в який була одягнена і винуватиця торжества, давав відчуття глибини творчості у картинах «Трансформація…» 2022 р. (полотно, олія, 80х110 см), начерк якої народився в мисткині під час обговорення тексту дисертації з автором цих рядків, «Снопи… По дорозі в Кмитівський музей» 2022 р. (полотно, олія, 80х110), де кавалки сіна перетворилися на бочівочки лото і золоті зливки, «Колісниця життя. Триптих» 2023 р. (полотно, олія, 110х50, 110х130, 110х50 см). Остання вказана робота змусила присутніх подумати і про сучасні бурлески, де місце людини в центрі помосту, на якому їй доводиться виконувати свої професійні «бугі-вугі», і не кожна втримується стояти на цьому лобному місці.

Дехто при цьому падає і опиняється таким «янголом, що перекачується на своїй кульці», помахуючи крильцями, наче метелик для заспокоєння душі. Інші ж втримуються тільки за рахунок балансування на шарі, наче однойменна дівчинка з полотна Пабло Пікассо. І так чи інакше, оновлений зміст уготований кожній дійовій особі, котра стояла в черзі на колісницю життя, тягнула її, або просто надкушувала гріховний заборонений плід, що з того часу ставав синьо-зеленкуватим, інколи багровим, наче темна венозна кров, котра тромбується в жилах.

Високий професійний рівень винуватиці події відзначили голова Національної спілки художників України, кандидат мистецтвознавства Костянтин Чернявський, його заступники – голова секції живопису Київської організації НСХУ Іван Пилипенко, й кандидат мистецтвознавства, завідувач кафедри теорії та історії мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Олексій Овчаренко, директор Галереї «Митець», випускниця Київського університету імені Бориса Грінченка Карина Кравець.

Також на заході виступили доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри образотворчого мистецтва ФОМД КУБГ Ольга Школьна; кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри образотворчого мистецтва ФОМД КУБГ Ольга Коновалова; старший викладач кафедри декоративного мистецтва ФОМД КУБГ Наталія Прохорова.

З-поміж присутніх прийшли підтримати Ірину Ситник доктор мистецтвознавства, професор Київського національного університету технологій і дизайну Тетяна Кротова, кандидат мистецтвознавства, доцент, заступник декана з наукової роботи ФОМД КУБГ Вероніка Зайцева; кандидат мистецтвознавства, професор кафедри образотворчого мистецтва, декан Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Остап Ковальчук; заслужений працівник культури України, директор Дирекції художніх виставок Ольга Говдя та інші відомі представники творчих кіл Києва.

Ольга Школьна,

доктор мистецтвознавства, професор