Ознайомлення студентів з архітектурою центру столиці, огляд Софії Київської та Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України 25.10.2023 р.

25 жовтня 2023 р. у межах освітньої програми кафедри Образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка відбулося ознайомлення здобувачів ІІ, бакалаврського освітнього рівня ІІ курсу спеціальності 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація з архітектурними пам’ятками центру столиці ХІХ – першої половини ХХ століття і ансамблем Софії Київської разом із Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України.

Доцент І.В. Братусь, в рамках дисципліни «Архітектура та містобудування Києва кінця ХІХ – І пол. ХХ ст.», провів виїзні лекції зі студентами другого курсу ОМ (група ОМб12240д). Були відвідані численні локації центру Києва, зазначені в програмі курсу. Здобувачі оглянули меморіал Байкового кладовища з пам’ятником відомому художнику Миколі Глущенку, далі Миколаївський костел, численні садиби і прибуткові будинки, виконані в стилістиці історизму, у тому числі так званої «цегляної кладки», боз-ару, модерну. В результаті виїзних лекцій були  актуалізовані знання студіюючої молоді з широкого історико-культурного контексту минулого нашого міста.

Перегляд центру, його святинь і важливих локацій культурного ландшафту здобувачі групи ОМБ12240д продовжили в межах давнього граду Володимира. Студенти разом з професором О. В. Школьною оглянули ансамбль архітектури Національного заповідника «Софія Київська», а також храмові орнаменти, розписи і мозаїки в межах курсу «Історія декоративно-прикладного мистецтва». Живе спілкування з автентичною найдавнішою церквою столиці, що зберіглася, дозволило студентам усвідомити місце і роль цієї споруди у розбудові києво-руської держави.

Особлива увага здобувачів, завдяки підтримці співробітників заповідника – генеральному директору Н.М. Куковальській, заступнику директора, доктору історичних наук В.В. Корнієнко та кандидату історичних наук, очільнику сектору науково-дослідного відділу «Інститут "Свята Софія"» І.Є. Марголіній, була зосереджена на образах Христа Пантократора у головному підкупольному просторі, нерушимій стіні надвівтарної частини з Богоматір’ю-Орантою, а також ансамблях розписів сходів Південної башти (композиції зі скоморохами та «Іподром» із братом матері київського князя Володимира – Цариці Анни – Василієм ІІ у Константинополі).

Враження від медієвістичних композицій стінописів і довершених мозаїк, виконаних за аскетичними традиціями монументально-декоративного мистецтва Візантії часів Македонської династії, студенти змогли доповнити оглядом колекції творів декоративно-прикладного мистецтва з особового фонду Миколи Глущенка у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва (насамперед, косівської кераміки), а також живописом означеного митця та меморіями (палітра, етюдник тощо).

Стейкхолдер Київського університету імені Бориса Грінченка, Т. М. Малярчук підготувала для здобувачів екскурсію по музею-архіву, з урахуванням ознайомлення з інфраструктурою закладу. Студенти були запрошені прослухати відкриту лекцію професора О.В. Школьної для киян і гостей столиці з нагоди 140-річчя від дня народження визначного українського художника у галузях книжкової графіки, живопису, розпису фарфору М. І. Жука. Відкрила лекторій директор ЦДАМЛМУ О. В. Чижова, у фахових консультаціях студентів Університету Грінченка брали участь більшість наукових співробітників різних підрозділів музею-архіву (Михайло Жук та світ мистецтва художньої кераміки – ЦДАМЛМ (archives.gov.ua) https://csamm.archives.gov.ua/2023/10/26/mykhaylo-zhuk-ta-svit-mystetstva-khudozhnoi-keramiky/).