Вітальне слово Ольги Школьної до відкриття виставкового проєкту «Блакитний щит» Рустема Скибіна у Представництві Президента України в АР Крим

10 жовтня 2023 р. в Представництві Президента України в АР Крим у Києві відбулася презентація другої частини виставки «Qalqan / Щит», автором якої є відомий кримськотатарський кераміст, заслужений майстер народної творчості України 2020 р., Рустем Скибін.

З 2014 р. цей митець з Криму, член Асоціації кримськотатарських художників, голова громадської організації «Ель Чєбєр» («Країна майстрів») мешкає у м. Києві, розробляє власний різновид традиційної, але поліхромної кримськотатарської кераміки у межах авторського стилю «Quru Isar» («Суха перетинка»).

У його доробку значущі творчі праці у галузі посуду, декоративних панно, сувенірів, скульптури, прикрас, кримськотатарської військової айдентики, монет, зброї, постерів, сучасних NFT-токенів, котрі були презентовані у Туреччині, Лівані, Угорщині, Румунії, Латвії тощо. Рустем Скибін розробляв проєкти прапору й гербу кримськотатарського народу, займався розшуком, вивченням і реконструкціями традиційних форм кримськотатарської кераміки. Роботи майстра зберігаються у багатьох музеях Європи й Америки, зокрема, Метрополітен-музеї в США, країнах Європи, Близького Сходу (Омані) й Індонезії. Зокрема, у Білому Домі (резиденції Президента США) у Вашингтоні; Вестмінстерському абатстві, будівлі Британського парламенту в Лондоні; Залі Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, Франція; Українському культурному центрі в Торонто (Канада); Музеї образотворчого мистецтва в Гранаді (Іспанія); Центрі сучасного мистецтва «CerModern» в Анкарі (Туреччина) тощо.

Художник має активну громадянську позицію, з початку вторгнення активно допомагав особам, переміщеним з Кримського півострова до материкової частини України, співпрацював з ініціативою КримSOS, брав участь у широкомасштабних проєктах Георгія Браіловського, волонтерив, допомагав ЗСУ.

Презентований в Представництві Президента України в АР Крим проєкт присвячений образу «Військового щита», котрий має оберегову функцію під час військового вторгнення, і покликаний слугувати захистом нашим воїнам. Водночас, один з презентованих чотирьох щитів – блакитного кольору – став втіленням ідеї організації «Блакитний щит», і є покликаним привернути увагу до теми захисту культурних цінностей України та Криму під час збройного конфлікту.

Відкривали виставку представники Меджлісу кримського татарського народу в України – відомі політики і депутати багатьох скликань Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв, менеджери Українського культурного фонду, за підтримки яких зміг бути реалізований захід, зокрема, консультант проєкту – аспірант кафедри образотворчого мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка Анатолій Власов.

Заключне вітальне слово проголосила доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка Ольга Школьна. У своїй промові вона відзначила високу культуру виконання творів у межах проєкту, притаманну в цілому почерку Рустема Скибіна, як сучасного класика в галузі кримськотатарських декоративно-прикладного мистецтва і дизайну, зауважила на відродженні кримськотатарської орнаментики у напрацюваннях митця (насамперед, гіріхів та іслімі). А також висловила сподівання, що автентичні твори майстра будуть прикрашати не лише Представництво НАТО в Україні, Метрополітен-музей чи Лувр, а й музеї Бахчисараю.

Серед запрошених гостей також була Алла Руденченко, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри декоративного мистецтва і реставрації Факультету образотворчого мистецтва і реставрації Київського університету імені Бориса Грінченка.