Участь доктора мистецтвознавства, професора Ольги Школьної у роботі журі Всеукраїнського конкурсу «Олімпіада геніїв України» 21.02 – 06.03.2024 р.

Доктор мистецтвознавства, професор, завідувач, професор кафедри образотворчого мистецтва Школьна Ольга Володимирівна згідно цілей сталого розвитку (ЦСР 4: Якісна освіта, ЦСР 11: Сталий розвиток міст та спільнот, ЦСР 16: Мир, справедливість і міцні інституції, ЦСР 17: Партнерство заради досягнення цілей) представляла Факультет образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка в журі Всеукраїнського конкурсу «Олімпіада геніїв України», де працювала у складі впродовж 21.02 – 06.03.2024 р. (фінал конкурсу).

Staluy

GENIUS Olympiad (Олімпіада Геніїв) – найбільший конкурс проєктів екологічного спрямування у світі для школярів 8–11 класів, який щорічно проводиться у Сполучених Штатах Америки з 2011 року. GENIUS Olympiad Ukraine – перша у світі ліцензійна національна Олімпіада Геніїв, яка є єдиним відбором учасників з України до участі у GENIUS Olympiad.

Після оцінювання журі у Національному фіналі «GENIUS Olympiad Ukraine» учасники можуть отримати гран-прі, золоті, срібні та бронзові медалі, а також почесні відзнаки та спеціальні призи.  

В Україні офіційним представником «GENIUS Olympiad» та єдиною установою, що має право організовувати національний відбір є Національний центр «Мала академія наук України» від 2021 року. 

Метою  GENIUS Olympiad є сприяння глобальному розумінню екологічних проблем і досягненню сталого розвитку за допомогою фундаментальних наук, мистецтва, креативного письма, інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.

Початково учні українських закладів загальної середньої освіти, які досягли віку 13 років змагалися за призові місця у категоріях «Наука», «Бізнес», «Креативне письмо», «Мистецтво», «Музика», «Короткометражний фільм» та «Робототехніка».

У категорії «Мистецтво» учасники представляли проєкти в трьох підкатегоріях: «Фотографія», «Змішана техніка» і «Дизайн постерів». При цьому учасники брали участь у конкурсі з творчими роботами виключно на екологічну тематику. Оцінювалися зв’язок з вирішенням екологічних проблем, креативність, зрозумілість сенсу, емоційна складова і художня виразність. У 2023 році GENIUS Olympiad оголосили змагання у новій категорії – «Програмування».

У номінації «Дизайн постерів» (оцінювалися оригінальні проєкти розміром 45х60 см) значна увага приділялася підняттю актуальних проблем довкілля, забруднення середовища, переробки сміття, якості води, зменшення вживання пластику, збереження чистих водойм і заповідних територій, необхідності припинення експериментів над тваринами під час дослідження дії косметичних засобів відомими косметичними кампаніями тощо. Крім виконаних вручну постерів, допускалося використання векторної та растрової графіки, елементів, створених за допомогою штучного інтелекту.

До складу журі, крім проф. О. Школьної, входили І. Левченко та В. Дмитрик. Гран-прі за категорією «Мистецтво» виграла робота, виконана як асамбляж з текстилю, під назвою «Моє світле місто майбутнього» (підкатегорія «Змішана техніка») Мирославою Михайлівною Полупановою. Переможниці 15 років, вона з міста Краматорська Донецької області, що нині знаходиться в зоні активних бойових дій. Журі конкурсу відзначили її прагнення до образу чистого, осяйного міста без ворожих обстрілів на нашій рідній землі.

Окрім цієї роботи, варто виділити твори низки учасників, які представляли різні куточки України і відзначалися високим рівнем екологічної свідомості, тонким відчуттям смаку і креативними пошуками. Зокрема, проєкти авторства Антонян Іванни, Дорошенко Катерини, Дячук Анастасії, Заліської Вікторії, Захарової Поліни, Ковтуцького Ігора, Лазаренка Микити, Март’янова Іллі, Мовчан Поліни, Олійник Ольги, Солодовникової Дар’ї, Сус Софії, Холодай Кіри, Цисарук Єлизавети, Щербак Валерії, Юдіної Марії. Всі ці роботи викликали непідробний інтерес до заходу з-поміж творчих кіл України та поціновувачів юних талантів за кордоном.

Screenshot 11

 

Проєкти:

Antonyan

Антонян Іванна

 

Doroshenko

Дорошенко Катерина

 

Dyachuk

Дячук Анастасія

 

Zaliska

Заліська Вікторія

 

Zaharova

Захарова Поліна

 

Kovtutskiy

Ковтуцький Ігор

 

Lazarenko

Лазаренко Микита

 

Martyanov

Март’янов Ілля

 

Movchan

Мовчан Поліна

 

Oliynik

Олійник Ольга

 

Solodovnikova

Солодовникова Дар’я

 

Sys

Сус Софія

 

Holoday

Холодай Кіра

 

Tsuryuk

Цисарук Єлизавета

 

Scherbak

Щербак Валерія

 

Judina

Юдіна Марія

 

Polupanova 1

Полупанова Мирослава