Круглий стіл «Традиції та експерименти у творчості молодих українських художників»

07 листопада 2023 року у рамках Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку за ініціативи кафедри образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка було проведено круглий стіл «Традиції та експерименти у творчості молодих українських художників».
Модерувала захід: Світлана Стрельцова, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Факультету образотворчого мистецтва і дизайну.
У ході круглого столу було розкрито такі питання:
• Значення класичної мистецької освіти в становленні митця;
• Шляхи пошуків та експериментів для молодих художників;
• Виставкова діяльність та грантові програми для молодих митців;
• Огляд різних артрезиденцій, програм для розвитку сучасного мистецтва;
• Сучасний досвіт українських художників, які вимушено продовжують діяльність за кордоном;
• Проблема збереження мистецьких творів під час війни, шляхи вирішення;
• Перспективи розвитку сучасного експериментального мистецтва та традиційної класичної школи в Україні.
Учасниками заходу стали науково-педагогічні працівники, аспіранти, магістранти, здобувачі освіти, докторанти та молоді вчені.
Зустріч було проведено у форматі «artist talk». Під час спілкування учасники змогли ознайомитися з творчістю молодих митців, які виступали з доповідями та демонстрацією власних мистецьких творів. У творчій діяльності художників були розкриті втілення експериментів з техніками, матеріалами та технологіями.
Виступали:
• Альони Науменко - «Перехід від ремесла до ідейного мислення»;
• Astian Rey - «Цифрові технології в практиці сучасного митця, токенізація цифрового мистецтва у NFT»;
• Олена Карманська - «Експеримент з матеріалами в мистецтві графіки».
У процесі роботи круглого столу обговорили розвиток сталих традицій та інноваційних зрушень в мистецтві, трансформації у світосприйнятті молодих митців, основні тенденції та перспективи в мистецтві. Визначили значення класичної мистецької освіти, що лягає підґрунтям для творчих експериментів. Звернули увагу на можливість для молодих художників брати участі у грантових програмах та артрезиденціях. Акцентом зустрічі стала діяльність митців, які вимушені були виїхати за кордон, але продовжують працювати та звертають увагу на проблеми України.
Під час зустрічі відбувся діалог між представниками цільової аудиторії й професіональними митцями, які мають досвід успішної реалізації експериментів і пошуків в мистецтві. Доповідачі поділилися власним баченням, переосмисленням та можливими трансформаціями в класичній мистецькій освіті.