Яскравий старт освітньої програми «Прогнозування моди» в Інституті мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка

Перший набір магістрантів унікальної освітньої програми «Прогнозування моди» (координатор – кандидат технічних наук, професор Ліана Білякович) активно долучився до освітнього процесу Київського університету імені Бориса Грінченка.

Так, лише за перший місяць навчання магістранти разом зі своїм наставником Л.М.Білякович стали учасниками низки дизайнерьких подій України: відвідали лекції відомих fashion-експертів, покази, виставки, конкурси, майстер-класи тощо.

31.08.2019 р. студенти долучилися до сумісного проекту Ukrainian Fashion Week та Посольства Королівства Швеція - BE SUSTAINABLE - відвідали виставку «The Future of Textiles», лекцію «Майбутня система індустрії моди» fashion-експерта зі Швеції Малін Віоли Веннберг (Sustainable Fashion Advocate at heart, менеджерки з комунікацій в Mistra Future Fashion у Стокгольмі), яка розповіла гостям заходу про дослідження у сфері сталого розвитку, циклічної моди та свідомого споживання як в контексті Швеції, так і в глобальному масштабі. 

44 copy_copy_copy33 copy_copy_copy_copy_copy

 

01.09.2019 р. магістранти відвідали лекцію «BIG FOCUS: як зміниться світ у новому десятиріччі» української дослідниці, засновниці освітньої платформи Ukrainian Fashion Education Group Марини Лосєвої. Теми для обговорення: як на моді відобразиться розвиток технологій, як зміниться соціокультурний ландшафт суспільства, що народжується на перетині науки та моди, які головні інновації вплинуть на подальше формування моди?

66 copy_copy

02.09.2019 р. магістранти спеціальності «Прогнозування моди», отримавши квитки на всі покази Ukrainian Fashion Week від Голови Оргкомітету Ukrainian Fashion Week, Президента Ukrainian Fashion Council, засновника премії Best Fashion Awards, Голови оргкомітету Конкурсу молодих дизайнерів «Погляд у майбутнє» Ірини Данілевської, переглянули колекції досвідчених і молодих українських брендів (JEAN GRITSFELDT, LAKE studio, KATERINA KVIT / T.MOSCA, IRYNA DIL’, KATERINA RUTMAN, DAFNA MAY, VOROZHBYT&ZEMSKOVA, PRZHONSKAYA, KIR-KHARTLEY, JULIYA KROS, DARJA DONEZZ, MALVA FLOREA і багато інших), професійно аналізували морфологію та композицію моделей одягу, пробували себе у ролі експертів-аналітиків моди.

65

04.09.2019 р. у рамках Ukrainian Fashion Week SS20 відбувся фінал конкурсу Epson Digital Fashion-2019, який відвідали магістранти програми «Прогнозування моди». Це – унікальний конкурс, де дизайнери-учасники створювали колекції за власними ескізами принтів та за допомогою друку тканин в Україні. Переможець Конкурсу Ядвіга Нетикша отримала грант на навчання в IED-Istituto Europeo di Design (Італія) за обраним фахом. Дизайнери-магістри ОПП «Прогнозування моди» також в своїх колекціях будуть застосовати авторські принти, розроблені відповідно до перспективних тенденцій fashion-індустрії. Студенти створили власний відео-ролик конкурсу Epson Digital Fashion-2019. А надасть йому наукове підгрунтя (за авторською методикою розробки психоматриць та застосування їх у психології моди) керівник Школи Адвокації і Профайлингу, координатор Науково-експертного Центру Університету Грінченка І.М.Покотило.

11 copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

62 copy

 

Професор Л.М.Білякович - є членом журі престижних дизайнерських фестивалів і конкурсів. Так, 11.09.2019 р. у межах міжнародного фестивалю «Kyiv Fashion» вона взяла участь у складі журі професійного конкурсу «Автограф», який проходив у п’яти номінаціях на відкритому виставковому просторі. 20.09.2019 р. вона працювала у складі основного та менторського журі у межах міжнародного Конкурсу New Fashion Zone у 8-ми номінаціях, була також ментором молодої дизайнерки Марії Баран з Івано-Франківщини, колекція якої за мотивами українського народного строю отримала спеціальний грант та потужний медійний резонанс/

 

         Доцент кафедри дизайну, засновниця бренду одягу для спортивних і бальних танців «By Liliya Derman» Дерман Лілія Миколаївна виступила з лекцією «Fashion technology and innovation shape the future of fashion» для професіоналів індустрії моди в межах міжнародної професійно-освітньої платформи «NFZ - креативний потік» (у програмі Міжнародного Фестивалю «New Fashion Zone»). Виступ відбувався англійською мовою. Кількість слухачів – більше 100 осіб з 8-ми країн світу.

55 copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

62 copy_copy

 

Магістранти ОПП «Прогнозування моди» разом з координатором програми Ліаною Білякович відвідали виставку «Kyiv Fashion», де ознайомились з досягненнями українських та закордонних брендів, унікальними технологіями промислового проектування та виготовлення одягу, взуття, текстилю, трикотажу; цифрового друку та нових заключних обробок тканин.

89 copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

Магістранти спеціальності мають вже свої перші творчі перемоги. Так, Наталія Бурлуцька у фіналі Міжнародного Конкурсу дизайну одягу New Fashion Zone отримала I місце у номінації Not for models з колекцією «Нова Мадонна» та II місце з колекцією «Travel» у номінації CASUAL. Студентка використовує новітні матеріали для одягу з покращеними експлуатаційними та формоутворюючими можливостями, а саме з волокон – Tencel та Lyocell. ВІТАЄМО переможицю і зичимо творчих успіхів у царині прогнозування моди!

 

У фіналі Міжнародного конкурсу New Fashion Zone (NFZ) координатор ОПП «Прогнозування моди», професор Ліана Білякович здобула дві особисті перемоги.

На New Fashion Zone, який є наймасштабнішим конкурсом молодих дизайнерів Україні (217 учасників фіналу із 17 країн світу, всього - 1678 заявок і показано 512 колекцій) Марія Баран, менторкою якої виступала Ліана Миколаївна, у номінації «Casual» отримала спеціальний Грант на розробку власного бізнесу від проекту «БУДЬ в UA».

            Другою перемогою проф. Білякович Л.М. є Гран-Прі серед колекцій одягу для дітей та підлітків, яке здобула її випускниця Поліна Кондратенко (колекція «EthnoPopArt» на основі синтезу творчості американського художника Роя Ліхтенштейна та силуетних форм елементів традиційного українського костюма).

         Магістранти ОПП «Прогнозування моди» запрошені NFZ на виробничу практику для створення власних промислових капсульних колекцій!

12 copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy_copy

13 copy_copy_copy_copy_copy

 

 

19.09.2019 р. в Інституті мистецтв відбувся науковий семінар за участі професорки Віденського університету ім. Зігмунда Фройда (Sigmund Freud Universität Wien, SFU), засновниці і головної дизайнерки бренду психологічного fashion-бренду HH Moda, авторки курсу «Психологія моди: прогностичний аспект» - пані Nalya Hampl.

Пані Hampl поділилася найсучаснішими дослідженнями у царині психології прогнозування моди, fashion-стратегій мерчендайзингу мультибрендових магазинів, методик відображення характерів людей за допомогою одягу, вразила аудиторію інформативністю та легкістю сприйняття матеріалу. Австрійська професорка високо оцінила рівень ОПП «Прогнозування моди» в Університеті Грінченка і запросила майбутніх експертів-аналітиків долучитися до міжнародних досліджень.

 

 0202 copy_copy_copy_copy

 0303 copy

 Наукові семінари та майстер-класи для магістрантів освітньої програми «Прогнозування моди» проводять фахівці світового рівня. Так 24.09.2019 р. Генеральний директор компанії Freudenberg в Україні Лілія Акуленко (А-Текс Freudenberg) провела лекцію, магістранти переглянули фільм і презентацію про використання клейових матеріалів Freudenberg у подіумній та масовій моді Мілану, Парижу, Токіо, Лондону; органолептично ознайомились із зразками інноваційних матеріалів Freudenberg, яких ще немає на світовому ринку!