ЦИФРОВЕ ЕТНОМИСТЕЦТВО – ПЕРШИЙ ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ

  «Світло крізь» - таку назву має дебютний проєкт студентів нової освітньої програми «ЦИФРОВЕ ЕТНОМИСТЕЦТВО» кафедри декоративного мистецтва і реставрації Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка.

   Вважається, що перші у світі витинанки з’явилися у VІІ–ХІІ столітті в Китаї. Широкої популярності витинанка в її класичному значенні в Україні набула в ХІХ–ХХ столітті в оздобленні сільських хат. Тривалий час цей вид мистецтва вважався вимираючим. 

  Ідея монументальних (вуличних) витинанок, виконаних за допомогою сучасних матеріалів, полягає в тому, щоб звернути увагу молоді, митців, дизайнерів до творчих можливостей декоративно-прикладного мистецтва і наповнити ним сучасне середовище. Адже саме за допомогою декоративно-прикладного мистецтва органічно передається генокод, енергія та інформація, які необхідні для існування і розвитку наступного покоління.

   Витинанки виконані на банерній плівці, тому мають значні переваги над традиційними, вони «витривалі» не бояться транспортації та дощу, чудово експонуються в архітектурному та парковому середовищі. Саме тому перша призентація прєкту «Світло крізь..» відбулася під час історико-культурного благодійного заходу «Портал крізь століття. Старосвітській Богуслав», далі творчий доробок презентували на першому мистецькому фестивалі «Бойчук Fest» КДАДПМ ім. М.Бойчука. Від організаторів та гостей заходу отримали схвальні відгуки та нові творчі пропозиції. Так проєкт буде експонований у м. Анталія під час фестивалю «Українські фестин  в Туреччині», в центрі розвитку освіти Лодзького воєводства в Згежі (Польща) та освітніх закладах України.

  Пишаємося талановитими студентами освітньої «ЦИФРОВЕ ЕТНОМИСТЕЦТВО», які відповідально поставилися до творчого завдання і в надзвичайно короткі терміни виконали роботу, а саме Яна СИЛЕНКО, Анастасія РОМАШКО, Кіра КУЛІКОВА, Юра СУБОТЕНКО, Поліна ІСТОМІНА, Ангеліна РЕДЬКО, Єлизавета КРАВЧУК та інші.