Вшанування пам’яті ректора Віктора Олександровича Огнев’юка

Портрет ректора

  21 жовтня 2022 року на 64-му році життя пішов у засвіти багаторічний ректор (з 2007 року) Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Олександрович Огнев’юк, доктор філософських наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук, колишній очільник Київського обласного управління освіти, заступник Міністра освіти і науки України.

  Ця трагічна смерть у той час, як він активно брав участь у тер-обороні Києва, була раптовою і неочікуваною для усього великого колективу нашого навчального закладу. Тому багатьом колегам, які звикли спілкуватися і радитися з життєлюбним, надзвичайно глибоким як особистість, Віктором Олександровичем, упродовж багатьох спільних років роботи, його надзвичайно бракувало.

  Тож, викладач кафедри декоративного мистецтва і реставрації Факультету образотворчого мистецтва і дизайну, народний художник України, професор Алла Борисівна Буйгашева, майже рік збирала візуальні матеріали, опрацьовувала різні світлини, аби знайти той самий єдиний варіант образу Віктора Олександровича, з яким багато років тісно спілкувалася, гідний бути увічненим в урочистому репрезентативному портреті.

  Після наполегливої праці, консультацій з колегами, зокрема кандидатом мистецтвознавства, доцентом, заступником декана з наукової роботи Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Веронікою Іванівною Зайцевою, множинних проб ескізування, переписок кольорового наповнення і формотворчих пошуків, наприкінці літа 2023 р. цей портрет був завершений і презентований в центральному корпусі Київського університету імені Бориса Грінченка під час зустрічі колективу із мером Києва Віталієм Володимировичем Кличком.

  Алла Борисівна вирішила зобразити шановного Віктора Олександровича Огнев’юка саме як відмінника вищої освіти, людину, життя і діяльність якої були тісно пов’язані із підготовкою кадрів вищої освіти України. Ректор був написаний нею не в діловому костюмі, а як віддана служінню людині, громаді, суспільству особистість, що сповідувала найвищі духовні цінності і плекала найвищі чесноти у своїх вихованців, створювала унікальну атмосферу єднання серед колег, як у середньовічних італійських академіях штибу Болонської.

  Так, пан ректор на полотні Алли Борисівни Буйгашевої зображений в урочистій академічній мантії члена великої Вченої ради університету яскравого бірюзового кольору, що апелює до глибини і духовної чистоти вчень суфіїв на Сході з одного боку, а з іншого – демонструє тяглість традицій церемоніальних ініціацій студентів середньовічної Європи таких поважних навчальних закладів, як Кембридж й Оксфорд, випускників, котрі стали частиною щорічної роботи з підготовки унікальних кадрів Київського університету імені Бориса Грінченка.

  Віктор Олександрович зображений у святковому, також бірюзового кольору, береті, – типовому головному уборі творчих особистостей, що підсилює вираз блакитних очей ректора, а також контрастує із золотавими кільцями нагрудної прикраси з медальйонами, яка вдягалася академіком на вручення дипломів. Його погляд наче проводжає вервицю студентів наступних поколінь, котрі виходитимуть готовими фахівцями зі стін своєї Альма Матер – нашого муніципального Університету.

  Надзвичайно вдалий образ випромінює духовну чистоту та глибину філософських роздумів В. О. Огнев’юка, ім’я якого навіки вписано золотими літерами в історію нашого навчального закладу. Олійний портрет у розмірі 90х70 см, приурочений до вшанування роковин вельмишановного Віктора Олександровича, зможуть побачити всі бажаючі у виставковій Галереї його імені на першому поверсі закладу за адресою: Левка Лук’яненка, 13-Б, упродовж наступного місяця.

доктор мистецтвознавства, завідувач,

професор кафедри образотворчого мистецтва

Факультету образотворчого мистецтва і дизайну

Школьна Ольга Володимирівна