День української писемності та мови

9 листопада вся Україна та українці по всьому світу відзначають свято розвитку державної мови, яке єднає нас всіх, гуртує і робить сильною, незалежною нацією.

Факультет образотворчого мистецтва і дизайну вітає всіх зі святом! Сьогодні ми доєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності-2022. Викладачі та студенти всіх освітніх спеціальностей написали радіодиктант та виклали свої фото на сторінках соціальних мереж, взяли участь у флешмобі #ЯНаписавДиктант.

З метою підкреслення необхідності плекання рідної мови, старший викладач кафедри декоративно-прикладного мистецтва і реставрації Прохорова Наталія Анатоліївна провела онлайн-виставка “Мова солов'їна” творчих робіт здобувачів освіти групи ОМб-1-20-4.0д, Омб-1-21-4.0д, роботи розкривають основний глибокий зміст значення мови в житті кожного українця.

Професійну майстерність у володінні каліграфією продемонструвала викладач кафедри дизайну Балабуха Наталія Миколаївна у написанні радіодиктанту. Відеозапис можна передивитися на сторінці факультету образотворчого мистецтва і дизайну та на сторінці кафедри дизайну. 

Чудовий проєкт “Візуальний словник Грінченка” на основі робіт українських художників шрифту XX разом зі здобувачами освіти кафедри дизайну  підготували старший викладач кафедри Здор Оксана Григорівна та викладач кафедри Балабуха Наталія Миколаївна. Проєкт дає можливість ознайомитися з візуальними та каліграфічними змінами шрифтових композицій.

До обговорення питань з основних напрямків розвитку мови всі охочі долучилися до круглого столу “Загадки мова”, організатори:  доцент кафедри образотворчого мистецтва Братусь І.В., ст. викладач кафедри образотворчого мистецтва Гунька А.М.

Свято української мережевої та силуетної української витинанки було відтворено в онлайн-виставці творчих робіт з витинанки здобувачів освіти групи ОМб-1-20-4.0д "Українськими стежками", старший викладач кафедри образотворчого мистецтва Стрельцова Світлана Вікторівна.

Всі охочі змогли долучитися до перегляду відеофільму "Рутенія повернення коду нації", за участі каліграфа, шрифтовика, професора, Члена кореспондента Національної Академії мистецтв України, лауреата Шевченківської премії, заслуженого діяча мистецтв України, В.Я. Чебаника.