Доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва ФОМД О. В. Школьна взяла участь у роботі Дослідницької лабораторії «Метавсесвіт української кераміки» в «Hataton 4.0: Ukraine HeritagEdition» від «Hous of Europe»

24.07.2023 – 30.07.2023 рр. у рамках щорічного проєктного конкурсу з едукаційною частиною підвищення кваліфікації за напрямом цифровізації відбувся «Hataton 4: Ukraine Heritage Edition» під девізом: «Збережемо минуле, створимо майбутнє» . Це вже четвертий культурний проєкт неприбуткової організації, яка спеціалізується на програмах і заходах із підтримки нематеріальної та матеріальної культурної спадщини, що фінансується Євросоюзом, «Hous of Europe» («Дім Європи»). У межах «Hataton 4» здійснювалася генерація знакових креативних колаборацій та антикризових рішень у галузі культури (ідея, концепт і програма – Анастасія Слeпцова).

А саме – співпраці й професійного обміну в секторі мистецтва, дизайну, технологій між представниками українських освітньо-наукових й творчих артистичних, менеджерсько-маркетингових, PR-cил і технічних кіл у річищі цифровізації. Насамперед, молоді, аспірантів, студентів, підприємців різного фаху й інтересів у діапазоні від фольклору, етнології, музики, режисури, фото, кіно, відео-арту до краєзнавства та спеціальних історичних дисциплін, пов’язаних з археологією, увічненням історичної пам’яті, архітектури й екології.

У півфінал проєктів, відмічених менторами, вийшла «Дослідницька лабораторія "Метавсесвіт української кераміки"», колаборація представників Київського університету імені Бориса Грінченка з викладачами Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Команда – Team Lead Ольга Школьна (доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка), проєктний менеджер Олена Кашшай (кандидат мистецтвознавства, старший викладач кафедри теорії та історії мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, web-дизайнер Володимир Снігур, креативний менеджер – Дарина Панченко (двоє останніх – аспіранти Київського університету імені Бориса Грінченка).

Для глибшого усвідомлення особливостей поетапної роботи з оцифрування мистецьких творів у музеях України у рамках згаданого проєкту було опрацьовано дві зустрічі з менторами в галузі проєктної діяльності Кирилом Чумаковим (фахівцем з CEO / Eureka Language Centre Associate Professor, Head of Business Inkubator, KНNNRA) та Анастасією Лиходій (проєктною менеджеркою, Освіторія). Оцінювали досягнення марафону в тому числі представники «Europiana»: «Europiana Network Association» (KU Leuven – Sofie Taes), «Archives Portal Europe Foundation – Europeana Aggregators Forum» (Kerstin Arnold), Institute of Balkan Studies & Centre of Thracology, Bulgarian Academy of Sciences – Europeana Working Group in support of Ukrainian cultural Heritage» (Alexandra Milanova), «Italian Scientific Comitee for Education and Training ICOMOS – Europeana Working Group in support of Ukrainian cultural Heritage» (Maria Teresa Iaquinta), «Shoosmiths LLP – Europeana Working Group in support of Ukrainian cultural Heritage» (Cristina Murray-Radulescu); «ALIPH» (Сандра Біалусток), «Goethe-Institut e. V.» (Ілона Демченко) тощо.

Також відбулися зустрічі експертними менторами Катериною Котвiцькою (фахівця в галузі просування інформації у певних групах споживачів, які цікавляться культурою і книгами, Головою Megogo Audio), Денисом Круподьоровим (співзасновника Art Aegis, фахівця з діджиталізації, підтримки культурного продукту в соцмережах, аналітика і тренера з діджитал-маркетингу) й Таїсією Подою (співзасновниці Хататону, фахівця з розробки мультимедіа та високотехнологічного мистецтва, експерта з комерційного відео, Theta Arts, Art Aegis).

Надзвичайно цінний і неймовірний досвід участі у проєкті такого масштабу й європейського рівня дозволить професорсько-викладацькому складу кафедри ОМ ФОМД чіткіше орієнтувати здобувачів всіх трьох освітніх рівнів спеціальності 023 – Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація до інноваційного пошуку ноу-хау як відповіді на виклики війни, та готувати студентів і аспірантів до участі у грантових проєктах, опанування європейської корпоративної системи спілкування у програмі Slask, пошуку своєї потенційної аудиторії при розробці бізнес-планів Стартапів у розрахунку на певне ком’юніті, орієнтації в блокчейні, NFT, імерсивних технологіях, нетворкінгу на культурному фронті ініціатив. URL: https://hatathon.houseofeurope.org.ua/#Join

Хататон1

Хататон2

Хататон3

Хататон4

Хататон5

Хататон6

Хататон7