Виставковий проєкт «Сади мрій»

З 27 серпня по 29 вересня 2024 року в рамках Міжнародного проекту «Сади мрій» Миронова Ганна Анатоліївна, старший викладач кафедри дизайну презентує проект «Де народжується тиша».

Виставковий проєкт «Сади мрій» досліджує уявні світи митців: від людського співіснування зі штучним інтелектом, розширення горизонтів синтетичної біології через біоїзм, народження власних моделей у віртуальних та реальних світах до Едемського саду, як метафори храму майбутнього, який закладається вже сьогодні, і твориться не лише людиною.

Виставка в М17 об’єднує витвори мистецтва міжнародних та українських художників, зокрема Чао Фей, Рефіка Анадола, Альоші, Анатолія Ганкевича, Меґумі Охати, Вольфганга Стіллера та Анни Миронової, та демонструє візію майбутнього з огляду на ситуацію в Україні та світі.

Як людина уявлятиме рай у майбутньому? Які теперішні зерна сформують завтрашній сад? Що ховатиметься від ока в темних тінях пишної краси саду мрій?

Стрімкий технологічний розвиток та еволюція штучного інтелекту ставлять під сумнів збереження першості за людиною. Більше того, оповитою невідомістю лишається траєкторія розвитку людства та місце людини сьогодні – відправної точки, звідки ми починаємо свій рух в майбутнє. Недосконалість фізичного проявлення людини полягає в тому, що незалежно від того, що вона є творцем, на кшталт Богу, вона лишається дуальною та безпорадна знайти безсмертя й підвладна фізичній тлінності тіла, але прагне віднайти безсмертя у творенні та перевтіленні у штучному інтелекті.

Проте, на відміну від штучного інтелекту, саме людина вищими силами наділена можливістю мріяти, вірити та спиратися на свою внутрішню волю та ставати співтворцем. Завдяки своїм мріям, вона винаходить шлях до створення альтернативних світів, виступає одночасно і творцем, і руйнівником, в постійних прагненнях наблизитися до вищого добра та безсмертя. В мріях та уяві передбачується та народжується нове життя, нова реальність.